Sürdürülebilir Geleceğe Yolculuk Proje Yarışması Projesi

Girişimcilik kentsel sorunlar başta olmak üzere dünya üzerindeki sorunların çözümü için önemli bir yere sahiptir. Girişimciler mevcut koşullardan daha iyi olabilecek sonuçlara odaklanarak inovasyonu, kalkınmayı ve ekonomik büyümeyi teşvik etmektedir.

Denizli Ticaret Odası, uzun bir tarihçesi olan ve bölgenin ekonomik gelişimine önemli katkılar sağlayan bir kurumdur. DTO, tarihi birikimi ve köklü deneyimiyle bölgenin ekonomik potansiyelini harekete geçirmeyi ve geleceğe yönelik sürdürülebilir bir kalkınma vizyonu oluşturmayı hedeflemektedir. Bu kapsamda yenilikçi fikirlerin desteklendiği bir çok projede yer almaktadır.

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine bağlılıkla hareket eden Denizli Ticaret Odası, yenilikçilik, kapsayıcılık ve çevre bilincine dayalı bir şehir vizyonunu benimsemektedir. Bu kapsamda Kalkınma ve İnovasyon Derneği yürütücülüğü ile T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Denizli İl Müdürlüğü ortaklığında Pamukkale Üniversitesi ve Milli Eğitim Bakanlığı Denizli İl Müdürlüğü paydaşlığın ile “Sürdürülebilir Geleceğe Yolculuk Proje Yarışması” düzenlenmektedir.

Sürdürülebilir Geleceğe Yolculuk Proje Yarışması Denizli Ticaret Odası’nın köklü geçmişi ve yerel ekonomik gelişime olan katkıları ile desteklenmektedir. Yarışma, ülkemizde yaşayan gençler, öğrenciler, iş sahipleri, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek sürdürülebilirlik odaklı projeler geliştirmesine olanak tanımaktadır.

Yarışma, yenilikçilik ekosistemi oluşturmak ve sürdürülebilir kalkınmanın önemini vurgulamaktır. Denizli Ticaret Odası, işbirliklerinin ve ortaklıkların gücüne inanarak, farklı paydaşların bir araya geldiği bir proje olarak yürütülmektedir. Başvuru sahiplerinin sosyal ve toplumsal fayda amacıyla oluşturdukları fikirlerin filizlendiği, hayallerin etkileyici projelere dönüştüğü bir ortam oluşturulacak ve Denizli’nin daha parlak ve sürdürülebilir bir şekilde gelişmesine katkı sağlanacaktır.

Yarışmaya Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinden “6.Temiz Su ve Sanitasyon, 7.Erişilebilir ve Temiz Enerji 8.İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme, 9.Sanayi Yenilikçilik ve Altyapı, 11.Sürdürülebilir Şehir ve Topluluklar, 12.Sorumlu Tüketim ve Üretim, 13.İklim Eylemi, 14.Karasal Yaşam, 15.Sudaki Yaşam, 17.Amaçlar İçin Ortaklıklar” bir veya birkaçını kapsayan projeler ile başvuru yapılabilecektir.

Başvurular erken ve ileri aşama kategorilerinde ve özel olarak lise kategorisinde kabul edilecektir.

Hedef:

Denizli’de toplumsal fayda farkındalığı artırmak, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine yönelik farkındalığı artırmak, Denizli sorunları başta olmak üzere global sorunların çözümüne yerelden katkı sunmak, sorunların çözümüne yenilikçi ve verimli çözümler sunma potansiyelini artırmak, Denizli’ye yenilikçi ekonomik gelişim alanları kazandırmak, girişimcileri desteklemek, girişimci faaliyetlerinin verimliliği artıracak desteklerle buluşmalarının önünü açmak ve proje fikirlerine gelişim fırsatları sunmak amaçlarıyla Sürdürülebilir Geleceğe Yolculuk Proje Yarışması yürütülmektedir.

Denizli’de bulunan genç, dinamik ve yenilikçi ekosisteme; sosyal fayda güdüsü kazandırmak için Birleşmiş Milletler Küresel Kalkınma Amaçları doğrultusunda önceliklendirilmiş kapsamda akılcı, yenilikçi ve farklı bakış açılarına sahip ticarileşmeye uygun projeler kazandırmak hedeflenmektedir.

Başvuru Şartları:

Başvuru sahibi, yarışma başvurusu uygunluk ölçütlerini karşılamak zorundadır. Başvuru sahibinin proje faaliyetlerini Denizli’de gerçekleştirmesi gerekmektedir. Proje başvuruları bir kişi tarafından yapılabileceği gibi takım olarak da yapılabilmektedir. Başvuru sahibi, uygunluk ölçütlerine uygun olduğuna dair gerektiğinde resmi belgeler sunmakla yükümlüdür.

  • T.C. vatandaşı olmak
  • Türkiye’de ikamet ediyor olmak
  • 15 yaş ve üzerinde olmak
  • 40 yaşından küçük olmak

  • Birey ya da takım olmak
  • Yarışma konularından bir ya da birkaçı üzerine çalışmak

BAŞVURU AŞAMASI:

Web Sitesi üzerinden başvurular alınacaktır. Web sitesinde yer alan başvuru formunun eksiksiz doldurulması beklenmektedir.

Başvuru sahipleri bir ekip ya da bir kişi olabilecektir. Birden fazla proje fikriyle aynı ekip/kişi tarafından başvurular kabul edilecektir.

Web sitesi dışında başka yollarla proje ekibine ulaştırılan proje başvuruları kabul edilmeyecektir.

Başvuru sahiplerinin başvuru rehberini dikkatli okuyarak başvurularını tamamlamaları tavsiye edilmektedir.

10 Kasım 2023 Cuma gününden itibaren web sitesi üzerinden başvurular alınmaya başlanacaktır. 7 Ocak 2024 Pazar günü 23:59’a kadar başvurular alınmaya devam edecektir. Son başvuru tarihinden sonra yapılan başvurular kabul edilmeyecektir.

Değerlendirme aşamalarını başarıyla tamamlayan proje başvuru sahipleri jüri üyelerinin karşısına çıkacaktır.

Kazanan projeler final gecesinde açıklanacaktır. Ödül gecesi organizasyonu detayları ayrıca web sitemizden ve sosyal medya hesaplarımızdan paylaşılacaktır.

info@surdurulebilirgelecek.org mail adresi üzerinden sürece dair sorularınızı iletebilirsiniz. Ayrıca Kalkınma ve İnovasyon Derneği merkezi temas noktası olarak belirlenmiştir. Ayrıca +90 554 560 20 20 numaralı telefon numarasından proje ekibine ulaşabilirsiniz.

Başvuru Süresinin Bitimesine Kalan Süre
0
0
0
0
Days
0
0
Hours
0
0
Minutes
0
0
Seconds

YARIŞMA TAKVİMİ:

Yarışma yönetimi Denizli Ticaret Odası, KOSGEB ve KAİDE tarafından belirlenmiş proje ekibi tarafından yapılacaktır. Başvurular değerlendirilerek, her kategoriden 6 aday belirlenecek ve jüri önünde sunum yapmaları beklenecektir. Jüri sunumuna kalan adayların sayısı uygun başvurulara bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

*Finalistlere eğitim programı ve Final Gecesi ayrıca bildirilecektir.

Değerlendirme Süreci:

Tüm başvurular ön değerlendirme ve jüri değerlendirilmesine olmak üzere iki aşamalı değerlendirme sürecine tabi tutulacaktır. Süreç sonunda her kategoriden belirlenen 6 aday jüri önünde sunum yaparak kazananlar belirlenecektir. Ön değerlendirmede başvuran ve başvuru uygunluğu kontrol edilecektir. Ön değerlendirme sürecinde başvuran ve başvuru uygunluğu aşağıdaki maddelere göre değerlendirilecektir.

● Son başvuru tarihine uyulmuş olması

● Talep edilen belgelerin zamanında ve eksiksiz teslim edilmiş olması

● Başvuru formunun eksiksiz doldurulmuş olması

● Başvuruların belirlenen konularda yapılmış olması

● Başvuruların web sitesi üzerinden yapılmış olması

Uygun bulunan projeler Türkiye’nin önde gelen girişimci, sosyal girişimci, sivil toplum ve iş dünyası liderlerinden oluşan jüri üyeleri tarafından değerlendirileceklerdir. Jüriler proje ortakları tarafından belirlenmiştir. Sosyal fayda misyonu taşıyan çevik, yenilikçi ve farklı bakış açıları ile oluşturulmuş ticarileşmeye uygun projeler desteklenecektir. Proje konuları Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinden “6.Temiz Su ve Sanitasyon, 7.Erişilebilir ve Temiz Enerji 8.İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme, 9.Sanayi Yenilikçilik ve Altyapı, 11.Sürdürülebilir Şehir ve Topluluklar, 12.Sorumlu Tüketim ve Üretim, 13.İklim Eylemi, 14.Karasal Yaşam, 15.Sudaki Yaşam, 17.Amaçlar İçin Ortaklıklar” bir veya birkaçını içermelidir. Ayrıca Denizli başta olmak olmak üzere ülkemizin gelişimi için faydalı olacağını düşünülen farklı konulardaki projeler, başvuru esnasında proje konusu kısmında “Diğer” seçeneği işaretlenerek iletilebilinecektir. Jüriler ön değerlendirmeyi geçen tüm projeleri yarışmanın değerlendirme kriterlerine göre puanlandıracaklardır.

Ön değerlendirme ve değerlendirme aşamalarını başarı ile tamamlayan projeler arasından her kategoriden en yüksek puanı alan 5 proje jüri karşısına çıkma hakkı kazanacaklardır. Ödül kazanan projeler sunumları neticesinde Proje Final Gecesinde belirlenerek açıklanacak ve ödüllendirileceklerdir.

DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ

1. Uygunluk
●        Proje hedefleri açıkça belirtilmiş mi?
●        Proje Sürdürülebilir Geleceğe Yolculuk Proje Yarışma ile uyumlu mu?
●        Proje, yarışmanın ele almak istediği herhangi bir tematik sorunla ilgileniyor mu?
●        Proje, yarışmanın ele aldığı konulardan kaçıyla ilgileniyor?
●        Projenin tekrardan kaçınan ve fark yaratan bir yaklaşımı var mı?
2. Ekonomik Katkı
●        Proje, patent ya da faydalı modelleri var mı?
●        Proje ticarileşmeye uygun mu?
●        Projede gelir modeli belirlenmiş mi?
●        Projede katma değer, verimlilik ve rekabet edebilirlik çalışılmış ve planlanmış mı?
3. Fizibilite
●        Başvuru sahibinin ilgilendiği alanda deneyimi var mı?
●        Projede kullanılan yöntemler ve teknolojiler yerel koşullara uygun mu ve gelişimlerine katkı sağlar mı?
●        Proje farklı hedef kitlelere ve pazarlara uygulanabilir mi?
●        Proje Ekibi var mı? Ekip projeyi yürütecek bilgi ve beceriye sahip mi? Özgeçmişleri paylaşılmış mı?
●        Proje tasarımı tutarlı mı?
●        Proje iş/faaliyet zaman planlaması açık ve uygulanabilir mi?
●        Proje ölçeklendirilebilir mi? Ölçeklendirilmiş mi?
4. Yenilikçilik
●        Proje özgün ve yaratıcı bir fikir sunuyor mu?
●        Proje benzersiz ve daha önce uygulanmamış bir kurgu üzerine mi tasarlanmış?
●        Projede kullanılan teknolojiler ve metotlar yenilikçi mi?
5. Sürdürülebilirlik
●        Başvuru sahibinin proje üzerinde çalışmalarını sürdürmek için güçlü bir potansiyeli var mı?
●        Projenin takibi ne kadar iyi planlanmış?
●        Projenin net bir izleme ve değerlendirme planı var mı?
●        Projede kapsayıcılık vurgusu yapılmış mı?
6. Sunum
●        Projenin sunumu ne kadar etkili ve anlaşılır?
●        Projenin sunumunda, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına ne kadar vurgu yapılıyor?
●        Girişimcinin motivasyonu anlaşılır ve etkileyici mi?
●        Konu hâkimiyeti ve anlatım bütünlüğü mevcut mu?
7. Bütçe ve Maliyet
●        Yaklaşık bütçe belirlenmiş mi? Gerekçelendirme yapılmış mı?
●        Bütçe kalemleri talep edildiği dönemler ve proje takvimi ile uyumlu mu?
●        Bütçede gerekçelendirmeler açık, yeterli ve gerçekçi mi?